Norske traditioner og specialiteter

Norske traditioner og specialiteter

Norge byder på et hav af specielle ferieoplevelser og selvom landet mod nord ikke er langt fra Danmark, byder Norge på meget anderledes oplevelser i deres storslåede natur, skisportskultur og storbyer, som er en helt anden kaliber, end du finder i Danmark.

Tager du på ferie i Norge, bør du også smage på de norske specialiteter. Vi danskere har i stor stil taget udenlandske madkulturer til os, såsom den franske, tyrkiske, italienske og græske. Her kan vi på stående fod opremse de første 10 retter. Langt sværere bliver det, hvis vi skal opremse norske specialiteter, men Norge har faktisk et traditionsrigt køkken fyldt med anderledes smagsoplevelser.

Norges moderne madkultur

Ligesom vi i Danmark er glade for udenlandske retter, så er de det ligeså i Norge. Men indenfor de sidste år, er de mere traditionsrige retter begyndt at komme retur på middagsbordet. I Danmark er der kommet fokus på det originale, at finde tilbage til rødderne, at lære mere om sig selv i kraft af sine rødder, back to basic. Denne tendens ser man også i Norge, hvor nordmændene er blevet optaget af økologi og lokale råvarer. Norge har stolte landbrugstraditioner, hvor man især havde lam og geder som landbrugsdyr, fordi de var hårdføre og kunne græsse frit på fjeldet i den barske natur. Også bær, grønsager og frugt blev dyrket i stor stil i det kølige og u forurenede klima. Og på gårdene blev der produceret mælk og ost fra sunde og sygdomsfrie besætninger, mens der langs kysterne – i de små fiskersamfund – blev fisket friske forsyninger til middagsbordet.

Hele denne fortælling om Norge som et selvforsynende land af kvalitetsråvarer gennemsyrer det norske køkken i dag. Her eksperimenteres der med nyfortolkninger af gamle klassikere og retter med elg, rensdyr, hjort og rype.

Specialiteter, du skal smage:

Vi har forsøgt at indkredse de 5 mest populære specialiteter i den norske madtradition, som du bør forsøge dig med, hvis du skal på ferie i Norge:

Brunosten

Brunosten er vel nok den meste kendte ost, Norge producere. Den er lavet af en blanding af gede- og komælk og er karamelliseret valleost, hvilket gør den sødlig i smagen. Nordmændene spiser både osten på brød, knækbrød, men også på f.eks. søde vafler.

Linie Akvavit

Norges nationaldrik er snapsen. Snaps er Nordeuropas svar på brændevin, blot med forskellige smagsnuancer, og er et traditionelt drikke i både Sverige, Norge, Finland og Danmark. Herhjemme kan vi også købe det norske mærke; Linie Akvavit, men Danmark har selv et velassorteret udvalg af snapse, som formentlig giver en større smagsoplevelse. Skal du smage snaps i Norge, bør det være for at komplimentere nogle af de mere særegne retter – snaps i forskellige afstøbninger, særligt udvalgt til bestemte retter, fremhæver nemlig madens forskellige smage.

Lutefisk

Norge er især kendt for deres store fiskefangst, således ser du en del norske fisk i danske supermarkeder og hos fiskehandlere. Udover den berømte norske røgede lak, finder du også krabber, hummer og rejer fra norske farvande. Den største specialitet er dog Lutefisk (tørfisk), der har ligget i lud og vand, hvorefter den bliver bagt i ovnen. Hertil serveres ofte kartofler, ærter, bacon og sennep.

Lammekød

Norsk lammekød siges faktisk at være det bedste i verden og ikke uden grund. Norge har en lang tradition for at opdrætte lam, og under deres opvækst går de frit på fjerntliggende græsgange med adgang til uforurenet græs og drikkevand. Forsøg med specialiteter som Fenalår (saltede lammekøller tørret i frisk fjeldluft) eller Pinnekjøt – saltede og tørrede ribbenssider fra lam eller får. Måske du også er heldig at få lov at smage Smalahove, som er fårehoved.

 

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *