Musthaves i kufferten til skiferien

Musthaves i kufferten til skiferien

Skal du på skiferie i denne sæson, kan det være en god idé at finde ud af, om du har udstyret i orden, før du udleverer gaveønsker til venner og familie. For i modsætning til mange andre ferieformer, så er der betydelige flere krav til, hvilken udstyr, du skal bruge under ferien for at få den optimale skiferie-oplevelser.

Har du allerede været på et utal af skiferier, kommer indholdet af denne guide sikkert ikke som en overraskelse, men skal du derimod afsted på din første, eller afsted på skiferie igen efter mange år, kan det betale sig at tjekke efter, om du har det med på pakkelisten, som ferieformen kræver.

#1 Varm base – vælg det rigtige undertøj

Tættest på kroppen skal du have et sæt langt undertøj af enten uld eller i kunststof, der er svedtransporterende. Uld varmer, og er det desuden åndbart, hvilket er særlig effektivt, når du på skiferien skiftevist sveder og fryser. Står solen lige på, og når du er i fuldt vigør ned af bakkerne, kan du hurtigt få det varmt, men samtidig kan temperaturen falde hen på eftermiddagen, i overskuet vejr og når du sidder stille i skiliften. Denne vekselvirkning betyder, at den fugtige sved kan blive kold, hvis den ikke transporteres væk fra kroppen. Uldundertøjet er bedre til at holde på varmen og lugter mindre, mens undertøj af kunststof generelt er bedre til at transporter sveden væk fra kroppen.

Også skisokkerne skal være svedabsorberende, så du ikke får kolde og stive fødder på pisten. Derudover skal skisokkerne være så lange, at de går op over skistøvlens kant, så de ikke gnaver under de stramme skistøvler. Det kan nemlig hurtig skabe irritation. Uld er ligeledes et godt materiale til skisokker, da de er varme og derudover tynde, hvilket er en fordel med den begrænsede plads, du har i støvlerne.

Sørg for at have et par sæt af både skiundertøj og skisokker, da du sveder mere end du tror, og skiundertøjet derfor hurtigt kan komme til at lugte. Derudover er der ikke noget værre, end at trække i tøj, som ikke er blevet helt tørt.

#2 Det isolerende mellemlag

Udenpå undertøjet bør du have en bomuldstrøje, som gerne må gå lidt op i halsen. Det mellemste stykke skal give varme, men derudover skal det også kunne absorbere og lede sved og varme væk. Generelt set, er det anbefalelsesværdigt at vælge skitøj, som er elastisk, så du har god mulighed for at bevæge dig frit i det. Trøjen kan enten være i tyndt fleecestof eller i bomuld.

Du kan vælge at bruge et par tynde fleecebukser udenpå dine lange underbukser, hvis du ved, at du nemt fryser. På skidestinationerne varierer det meget, hvordan dagstemperaturen ligger. Ofte er det varmere nede sydpå, end det er i Sverige og Norge. Er dine skibukser godt forede, behøver du ikke nødvendigvis et ekstra lag mellem det inderste og yderste lag tøj. Uanset hvad, skal du vælge nogle materialer, der giver varme og fylder mindst muligt.

# 3 Overtøj

Yderst skal du have en vind- og vandtæt jakke. Skaljakker er særligt gode, fordi de er åndbare og ofte har mulighed for, at man kan ”lufte ud” ved at lyne op forskellige steder på jakken, som f.eks. under armen. Ofte kan man få skaljakker med en indbygget fleecetrøje, som man kan lyne af, hvis man får det for varmt.

Skibukserne er også særligt gode i skal-varianten, fordi de er åndbare og kan købes med eller uden foer. Gældende for begge dele er, at de skal være vind- og vandtætte, så tøjet hverken bliver tungt og koldt, når det bliver vådt, eller hvor vinden går igennem, når det blæser.

#4 Accessories

Udover tøjet bør du medbringe en hue, og allerhelst en hjelm, der efterhånden er kutyme på de fleste skisportssteder. Hjelmen er både varm, men allervigtigst beskytter den hovedet mod slag, hvis du skulle komme ud for en ulykke. Skal du prøve kræfter med off-piste eller akrobatiske kunstner på snowboard, kan det desuden være en god ide at investere i et rygskjold, der beskytte rygsøjlen ved fald.

Et par skihandsker skal være vandafvisende og svedabsorberende, så du ikke får kolde og våde hænder i løbet af dagen.

Derudover bør du medbringe et par solbriller og solcreme. Solen kan være skarp, og sneen reflekterer solen tilbage ligesom vandet gør, så du i højere grad bliver eksponeret for solen og kan risikere at blive solbrændt. Hører du musik undervejs, kan det anbefales at købe et billigt bluetooth headset til din iPhone 7, som kan være under skihjelmen, og derudover er ledningsfri.

Herudover kommer skistøvler, ski og stave. Det er en større udgift, så medmindre du er overbevist om, at du skal afsted på skiferie hvert år, kan du nøjes med at leje udstyret på skisportsstedet.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *