Dagpengeregler: Optjener jeg dagpengeret ved at arbejde i Norge?

Dagpengeregler: Optjener jeg dagpengeret ved at arbejde i Norge?

Det helt korte og konkrete svar på om du optjener dagpengeret ved at arbejde i Norge er: Ja. Vi er så heldige i, at der er lavet en aftale i mellem landende, der er medlem af EØS, herunder Danmark og Norge. Det betyder, at EØS-statsborgere kan overføre forsikringsperioder fra et EØS-land til et andet.

I dette tilfælde vil det være fra Danmark til Norge. Får du dermed et arbejde i Norge, vil du som hovedregel være arbejdsløshedsforsikret. Det er nemlig således, at i Norge har man et obligatorisk forsikringssystem, som alle helt automatisk bliver omfattet af, når de begynder at arbejde i Norge og betaler skat. I Norge hedder det obligatoriske forsikringssystem Folketrygden.

Har du dermed fået arbejde i Norge om end det er deltid eller fuldtid, vil du skulle melde dig ud af din danske a-kasse, når du er helt sikker på, at du er omfattet af Folketrygden i Norge.

Hvad hvis jeg bliver ledig i Norge?

Hvis du bliver ledig i Norge og står uden arbejde, vil du have mulighed for at søge om norske dagpenge, hvis du vel at mærke, har været medlem af en dansk a-kassen inden din afrejse til Norge.

Har du været medlem af en dansk a-kasse, er det nemlig således, at dine perioder med arbejde og arbejdsløshedsforsikring i Danmark samt i de forskellige EØS-lande med stor sandsynlighed vil indgå i din optjening af ret til arbejdsløshedsdagpenge i Norge.

Da langt de fleste har været medlem af en a-kasse inden de rejser til Norge, er dette jo ganske smart, hvis uheldet skulle være ude og at man intet arbejde har.

Såfremt du ikke har tjent nok penge til og opfyldt de forskellige regler og krav for at få retten til norske dagpenge, kan du i nogle tilfælde få medregnet dine dokumenteret tidligere periode med arbejde og arbejdsløshedsforsikring i andre lande, som kunne være Danmark. Det er dog kun i få tilfælde, at dette kan blive aktuelt, men muligheden er der.

Mulighed for at få dansk dagpengeret

Såfremt du bliver arbejdsløs i Norge, vil der også være mulighed for at gå dansk dagpengeret, hvis du har været medlem af en dansk a-kasse inden for de sidste 5 år samt har været forsikret i Danmark eller i et andet EØS-land. Dermed vil der være mulighed for, at søge om genoptagelse i din danske a-kasse. Hvis du har dansk dagpengeret, har du også mulighed for at deltage i et af flere kurser for ledige som fx her.

Det kan gøre, at du kan vælge at rejse tilbage til Danmark og dermed være dagpengeberettiget fra første dag, hvis du opfylder de danske regler for dagpengeret.

Du skal derfor ikke være bekymret for, at du ikke optjener dagpengeret, hvis du i forvejen arbejder i Norge eller har fået arbejde i Norge.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *